maanantai 21. maaliskuuta 2011

Linssikeitto

Teinpä nyt sunnuntaina todella maittavan linssikeiton! Nyt töissä syön sitä lounaaksi tätä kirjoittaessani.
Kuva netistä
  • 3 dl vihreitä linssejä, kuivamitta
  • 2 dl punaisia linssejä, kuivamitta
  • noin 1 l vettä
  • 1 sipuli kuutioituna (en kuullota, vaan laitan suoraan pataan)
  • liraus kylmäpuristettua öljyä
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • valkosipulirouhetta tai tuoretta valkosipulia maun mukaan, voi jättää poiskin
  • 2 kanaliemikuutiota, voi vaihtaa fondiin tai tehdä ilmankin
  • paprikapulveria
  • chiliä, itse kuivattua ja rouhittua
  • mahdollisesti suolaa, minä en lisää, koska liemikuutiosta tulee tarpeeksi
  • liraus sitruunamehua
Liota vihreitä linssejä noin kolme tuntia. Voi kyllä keittää liottamattakin, mutta sitten keittoaika on pitempi, ja liotetuista tulee sakeampi ja ruokaisampi keitto. 

Keitä linssit vedessä, johon on lisätty tomaattimurska ja mausteet. Keittoaika noin puoli tuntia. Lisää sitruunamehu ja tarkista maku.

Keiton kanssa tarjoilin itselleni palan Reissumiestä, missä oli  juustoa päällä. Keiton pinnalle voi myös laittaa paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia, tai vaikkapa smetanaa. Minä söin tällä kertaa ilman.

Tähän voi varmaan lisätä jotain lihaa, jauhelihaa tai kanaa, mutta minä pidän tästä tosi paljon lihattomana.

Joskus on hyvä pitää lihaton päivä ja linssikeiton avulla se onnistuu mukavasti. Keittoon voi loppuvaiheessa lisätä pakastevihanneksia (parsakaalia, kukkakaalia, sekavihanneksia tms.) jos haluaa.

Linssikeitto muistuttaa paljon hernekeittoa sekä maultaan että ulkonäöltään, varsinkin jos jättää tomaattimurskan pois. Minusta keitosta tulee todella maukasta tomaattimurskan kanssa. Tomaattimurskan sijasta voi käyttää myös tuoreita tomaatteja pieniksi kuutioituina. Voi siihen lisätä paprika- porkkana- tms. vihanneskuutioita tai -suikaleita.

Kaikissa keitto-ohjeissa kehotetaan huuhtomaan linssit, mutta minä unohdan joka kerta, jos en liota! Liotusvesi siis heitetään pois. Punaiset jäivät siis huuhtomatta tällä kertaa! 

2 kommenttia:

  1. hyvä perusohje. ja hyvää on keittokin. itse jätän valkosipulin pois ja liemikuutiot. Tomaatti- chilikasketta ja kuivattuja yrttejä maun mukaan.
    kaikki vihannes ja juures suikaleet käy.. mitä sattuu olemaan. Kerran viikossa on meillä soppapäivä .

    VastaaPoista
  2. Joo, ja tähänhän voi tehdä omia versioitaan ihan kuten lystää! Kuivatut yrtit ovat hyviä, ja chili antaa kivan terävyyden. Minäkin yritän pitää soppapäivän kerran viikossa. Eikä lihaa tarvitse.

    Tähän en ole kokeillut rakuunaa vielä, se saattaisi maistua hyvältä, tykkään rakuunan mausta. Valkosipulia laitan melkein kaikkeen ruokaan kun meillä rakastetaan sitä. Kaurapuuronkin päälle aamulla.

    Minä en koskaan katso mitään reseptejä, vaan laitan mitä itselle mieleen tulee, ja yleensä tulee hyvää. Kotonakaan ei ole koskaan mitään aineksia mitä resepteissä on jos satun etsimään jonkun reseptin tehdäkseni ruokaa. Silloin vain inspiraatiota peliin.

    VastaaPoista