lauantai 28. toukokuuta 2011

Entrecôte, pekonisienet, lohkoperunat ja bearnaisekastike

Tämä on tällaista - laihduttajan elämä! Taas tuli laitetuksi ruokaa, joka ei ainakaan laihduta!

Pojan avovaimo on ollut kotona viikon, ja lähtee taas opiskelemaan. Tein vähän juhlallisempaa ruokaa. Hän itse toi lihan laivalta kun tuli kotona käymään viime viikolla. Laivalta saa hyvää ja edullista lihaa.

Koska laivalla on vain pakasteena myytävää lihaa, se laitettiin heti pakkaseen kun J... tuli kotiin. Koska lihapala oli niin suuri, se piti pienentää. Poika sitten alkoikin veitsellä sitä ensin paloittelemaan, jäistä lihaa. Eihän se niin sujuvaa ollut, tietenkään! Minä sanoin että hae pieni pokasaha, sillä katkeaa! Poika siinä nauramaan että kylläpä äiti nyt höpöttää. Minä sanoin, että sillä on ennenkin katkaistu paksu ja pitkä entrecôte-liha!
No, poika haki pokasahan, pesi sen tarkasti ja eiku sahaamaa! Hyvin toimi!

Lihasta leikattiin sopivat palat, ja sulatettiin. Toiset palat takaisin pakkaseen.

Keitä kuorimattomat, hyvin harjatut perunat etukäteen puolikypsiksi. Sitten kun ne ovat jäähtyneet, leikkaa ne lohkoiksi ja laita voideltuun vuokaan. Mausta mieleiselläsi tavalla. Minä löysin kaapista jotain perunankuorrutusmaustetta. Yleensä penslaan lohkot valkosipulivoisulalla. Nyt sekoitin perunankuorrutetta öljyyn ja sivelin lohkot sillä. Ripottelin vielä samaa maustetta pinnalle.

Täytetyt sienet:

Naksauta varovasti jalka pois sienistä, niin että niihin jää ehjä kolo, koloa voi tarvittaessa laajentaa terävällä veitsellä, varovasti.

Täyte:
  • 50-100 g kinkkua (riippuu kuinka monta sientä. Minä tein kuusi sientä.
  • tilkka majoneesia 
  • tilkka sitruunaa
  • tilkka hunajaa
  • vähän kuivattua rakuunaa
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
Sekoita nämä ainekset sauvasekoittimella. Hunaja, sitruuna ja majoneesi tekevät seoksesta notkeampaa, samoin tomaatti, koska se on kosteaa.
Lisää seuraavat aineet, ei sauvasekoittimella, vaan esim. haarukalla!
  • 2 rkl tomaattia tosi pieniksi pilkottuna
  • 2 rkl paprikaa pieniksi pilkottuna
  • sienten jalat pieniksi pilkottuna
  • reilu 1 dl juustoraastetta (ei tiukkaan pakattuna!)
Ei tarvitse suolaa, koska kinkussa on tarpeeksi. Täytteestä tuli sitkeän notkeaa. 

Täytä sienten kolot täytteellä. Siihen päälle voi leikata juustohöylällä sopivan kokoisen juustopalan "kanneksi". Kääräise sitten jokainen sieni kahteen pekonisiivuun ja kiinni neljällä cocktailtikun puolikkaalla.
Sitten uuniin, parisataa astetta.
Kun sienet ovat olleet uunissa puolisen tuntia, laita lohkoperunat uuniin seuraksi, noin puoleksi tunniksi.

Sillä aikaa voi laittaa jokaiselle lautaselle salaatin valmiiksi. Bearnaisekastikkeenkin tein itse. Hain netistä ohjeen, tätä kun ei juurikaan tehdä improvisoiden, tarkkaa puuhaa! Paitsi että minä improvisoin melkeinpä aina!

Béarnaise-kastike ( 4:lle )
  • 1 rkl hienonnettua sipulia
  • 5 rouhittua valkopippuria
  • 1 oksa persiljaa
  • 2 rkl viinietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 150 - 200 g voita tai margariinia
  • 3 keltuaista
  • 1/4 tl rakuunaa
Jouduin siis improvisoimaan kuitenkin! Ei ollut voita, käytin Bregottia, ei ollut persiljaa, jätin pois, ja laitoin enemmän rakuunaa, kun se on niin hyvää! Viinietikan sijasta käytin 1 rkl sitruunamehua ja 1 rkl väkiviinaetikkaa josta puolet oli vettä. Tuli hyvää! 

Pane kattilaan sipuli, pippurit, persilja, viinietikka ja vesi.
Keitä kokoon, kunnes neste haihtuu puoleen.
Sulata rasva.
Pane keltuaiset kattilaan ja siivilöi mausteliemi päälle samalla vatkaten.
Siirrä kattila vesihauteeseen.
Vatkaa kunnes sakenee.
Lisää sula rasva aluksi tipoittain ja sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Käytän sähkövatkainta!
Ota vesihaude levyltä.
Tarkista maku ja lisämausta tarvittaessa.
Pidä lämpimänä vesihauteessa.
Ei haittaa, vaikka kastike vähän jäähtyykin.
Jos se pidetään liian kuumassa, se ohenee ja juoksettuu.

Kun sienet ja lohkoperunat olivat valmiit uunissa, paistoin lihan parilalla. Päälle ripaus mustapippuria ja suolaa. Ruoka asetellaan nätisti lautaselle ja tarjoillaan. Tänään emme juoneet viiniä ruualle, kun J:n pitää ajaa tänään yöllä laivalle.

Oli miellyttävä ruokailuhetki, ja kaikki tekemäni ruoka oli onnistunutta, jopa bearnaisekastikkeesta tuli suoraastaan täydellistä! 

10 kommenttia:

  1. Nami, nami...näläkä tuli heti aamusta kun luin...hih. Pitäis päästä teille herkuttelemaan sun hyvillä ruuilla (vai miten se kirjoitetaankaan, hih)

    VastaaPoista
  2. Kiitos siskoseni, olisipa mukava kun pääsisit käymään! Lellisin joka päivä hyvällä ruualla!

    Kyllä se kirjoitetaan kuten kirjoitit, ei ainakaan v:llä, "ruuvilla"! ;) Joku kirjoittaa ruoilla, ja sekin on oikein, mutta vähän tyhmän tuntoista.

    ♥¸.•*¨*•¸♥¸.•*¨*•¸♥*¨*•¸.•*¨*•¸♥

    VastaaPoista
  3. Osaisinpa minäkin ja kehtaisinpa minäkin laittaa noin upeaa ruokaa.

    Ritu-sisko

    VastaaPoista
  4. No osaat sinä siskoseni! Mutta mitä sitä "ujostelemaan"! :D

    Hih... tiedän kyllä mitä tarkoittaa tuo kehtaaminen meidän murteella! ;)

    ღ(。◕‿◕。)ღ

    VastaaPoista
  5. Taas tuli nälkä, voi Sinua kurjaa, mutta onneksi saan edes munakasta kun joku kai tekee tuolla:::

    VastaaPoista
  6. Hih... nyt laitankin kaurapuuroa iltaruuaksi!!!! :D Munakas on hyvää!

    VastaaPoista
  7. Tuota täytynee kokeilla...kuulostaa ja kuvatkin näyttävät eri hyviltä...mums.
    Ja kun poikani on töissä liha-pakkastimossa niin sitä lihaa tuppaa onneksi välillä tulemaan meillekin joten ei muuta kun testaamaan
    Ter. Anne ruottista

    VastaaPoista
  8. Joo, vapaasti vaan. Reseptit ovat ihan vapaita vaikka muille jaettaviksi. Olen kyhännyt suurimman osan itse, mutta en esim. tuota bearnaisekastikereseptiä.

    Sinulla on tuuria, kun saat lihaa noin kätevästi!

    Hyvää alkanutta viikkoa! Kiva kun kommentoit!

    VastaaPoista
  9. Tule minua lellimään, tarvitsen 10 kg lisää painoa :D

    VastaaPoista
  10. Voi että, kyllä noilla ruuilla saiskin miehelle vähän painoa, jos ne vain maistuisivat! :D

    VastaaPoista