keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Tomaatti-omena-appelsiinichutney

Tänään teinkin tomaatti-omena-appelsiinichutneyta, koska miniä toi kesätyöpaikaltaan läjän kakkosluokan tomaatteja.

Chutney on alun perin intialainen ruuan lisäke, mutta se on niin samanlainen kuin muutkin aasialaiset ruuat, että sitä voi käyttää kaikkeen itämaiseen ruuan laittoon.

Ainekset:

1-1,5 kg tomaatteja
  • 3-4 omenaa, mielellään happamia, minä käytin golden delicious, eli ei kovin happamia
  • 2 isoa appelsiinia
  • 3-4 keskikokoista sipulia
  • 3-4 keskikokoista porkkanaa
  • 9-10 valkosipulin kynttä
  • raastettua inkivääriä, tai inkivääritahnaa, jauhemainenkin käy
  • kardemummaa
  • garam masalaa
  • punaista currytahnaa
  • 0,5 dl thai chilikastiketta, voi jättää poiskin
  • 400-600 g hillosokeria, riippuu hieman kuinka paljon nestettä kehittyy
  • 1-2 dl viinietikkaa, balsamicoa tai laimennettua väkiviinaetikkaa (1:3 laimennettu)
Tässä hedelmät ovat kiehumassa.
Pilko hedelmät ja sipulit pieniksi. Moni kalttaa tomaatit ennen pilkkomista, minä en. Kalttaamisen voi tehdä niin, että käyttää tomaatit kiehuvassa vedessä hetken aikaa (esim. haarukan avulla), sitten vedetään irti nahkea kuori joka irtoaa hedelmälihasta hyvin helposti. 

Sekoita kaikki hedelmät ja sipulit kattilaan, kuumenna kunnes alkaa muodostumaan nestettä. Lisää kaikki mausteet. Keitä kokoon, kunnes tuntuu että on sopivan sakeaa. 

Minä jouduin keittämään aika kauan, kun tomaateista tuli niin paljon nestettä, että seos oli aikamoista velliä. Se jäikin aika vellimäiseksi. Kun olin keittänyt aikani, lisäsin etikan sekä sokerit. Annoin vielä kiehua kokoon. Hillosokeria voi lisätä, jos tuntuu liian vetiseltä.

Keittämisen aikana voi maistella seosta, ja lisätä mausteita mielen mukaan. Minä en koskaan laske määriä, vaan teen kaiken mutu:lla. Voi myös vaihdella noita aineksia ihan mielen mukaan, lisätä, jättää pois ym.
Tästä tuli tosi hyvää!

Tällä tavalla keittämällä kyllä häviää kaikki vitamiinit, mutta tämä onkin tarkoitettu lähinnä ruuan lisäkkeeksi.

Tätä voi käyttää myös mausteena kun tekee hapanimeläkastiketta, resepti on täällä: Kiinalainen ruoka. Reseptin sain eräältä thaimaalaiselta naiselta, ja hän sanoi että resepti on alunperin kiinalainen.

Reseptissä olevia aineita voi korvata tällä seoksella, ja jos tästä tekee ohuempaa ja vähemmällä sokerilla, tämä käy sellaisenaan kiinalaiseksi kastikkeeksi.

Hillosokerin voi korvata myös erikoissokereilla, erilaisen maun saamiseksi, esim muscovadosokerilla, tai vaikkapa siirapilla tai hunajalla. Siinä tapauksessa joutuu keittämään hieman kauemmin kokoon koska näissä sokereissa ei ole pektiiniiä.


4 kommenttia:

  1. Chutney saa veden myös kielelleni hapanimelyydessään, monivivahteista on maku.

    Hyviä kokemuksia ja ohjeita annat.

    Kotona ei ole tullut tehtyä kiinalaista ruokaa, mutta silloin tällöin ravintolassa pitää käydä syömässä.
    Tahi, onhan mieheni kotona tehnyt silloin tällöin valmiista chutneystä kanaruokia.

    Kiitos Laali!

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi kivasta ruokahaasteideasta - ja kommentistasi!

    Minä teen kiinalaista tai aasialaista ja intialaista ruokaa kohtalaisen usein. Ne ovat yleensä helppoja tehdä ja maistuvat kivalle, eivätkä yleensä ole kovin raskaitakaan. Kun pitäisi tuota painoa yrittää pois! :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää herkulliselta. Herkullinen on myös tämä taustasi :-)

    VastaaPoista