sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Appelsiinimarmelaadi

Ostin reilu viikko sitten isoja, ihanan näköisiä appelsiineja. Ne osoittautuivat kuitenkin kamalan vaikeiksi kuoria ja olivat melko happamiakin. Ne jäivät syömättä, ja "kypsymään". Tänään testattiin taas, ja ihan samanlaisia. Minä sanoin pojalle, että olin ajatellut tehdä niistä marmelaadia, jos eivät muutu makeammiksi.

No, poikahan alkoi heti kuorimaan ja paloittelemaan niitä marmelaadia varten, ja minäkin sitten kuorimaan niitä. Janne raastoi yhden tai kahden appelsiinin kuoret mukaan.

Kuva: Jan Sergejeff
Ja eiku palat kattilaan, muutama desi vettä ja hillosokeria melkein appelsiinien painon verran. Sitten keitin massaa noin 15 min. Steriloin lasipurkit uunissa keittämisen aikana.

Otin lusikallisen marmelaadimassaa asetille keittämisen puolessa välissä, laitoin jääkaappiin jäähtymään, ja tarkistin rakenteen, hyvä oli.

Koska marmelaadiin jäi isohkoja apelsiinin paloja, hienonsin ne tehosekoittimella siinä kattilassa. Tässä pitää olla varovainen, ettei massaa roisku päälle.
Sitten vain kuumiin purkkeihin ja kansi kiinni. Tämän pitäisi säilyä huoneen lämmössäkin, jos on kunnolla steriloidut purkit ja kannet ja massa yli 70-asteista kun laittaa sen purkkiin.

Ok, laitetaan reseptikin (laitan sen määrän mitä itse tein)

860 g kuorittuja ja paloiteltuja appelsiineja, saavat mielellään olla happamia
750 g hillosokeria
3 dl vettä
1-2 appelsiinin raastettu kuori
Voi lisätä sitruunaakin, tai sitruunamehua veden sijasta, jos haluaa. Nämä appelsiinit olivat niin happamia ettei sitruunaa tarvinnut.

Nämä ainekset sekoitetaan ja kiehautetaan, annetaan pulputtaa noin 10-15 minuuttia liedellä.
Tehosekoittimella voi hienontaa jos haluaa hienorakenteista marmelaadia.

Tästä tuli 1,5 litraa marmelaadia, riittää pitkäksi aikaa.

5 kommenttia:

  1. tuli vesi kielelle. Hyvää vaalean paahtoleivänkin päällä. minun pitää tehdä huomenna jotain herkkua, kun meidän pikkuinen on nyt kipee, ajattelin unelmatorttua. Suklaatorttutaikina, ja sitruunarahkaa kermavaahtoa ja murskattuja hedelmiä sekaan. ananas, persikka. Sillä paranee vaikka mikä tauti lapsilla, eiks nii?

    VastaaPoista
  2. Joo, poika käyttää marmelaadia viikonloppuisin leivän päällä kun paahtaa leipää, minä käytän harvemmin, kun syön melkein ainoastaan ruista, mutta söin esim. tänä aamuna! Ainahan on kiva vaihdella. Tästä tulikin sitten todella hyvää, maistoin nyt vasta kylmänä.

    Vaikuttaa herkulliselta tuo unelmatorttu - tuli vesi kielelle täälläkin! Ja varmaan tuolla lääkkeellä paranee! :D

    VastaaPoista
  3. Joo aika kiva homma, Sinä se jaksat Laali, epäilen ettet nuku ollenkaan ja sitten Sinulla on tuo poika joka auttaa paljon..

    VastaaPoista
  4. Heh... nukun aika vähän! Olen aina värkkäämässä jotain, tänään olen tehnyt itselleni vaalimainoksia, kun ei ole varaa painattaa niitä. Tuli kyllä vähintään yhtä hyviä kuin muillakin.

    Nytkin kello on vaikka kuinka paljon, hain pojan laivalta, eikä oikein nukuta nyt. Mutta nyt vien koiruliinit pisulle ja sitten nukkumaan, saan nukkua aamulla pitempään kun käytän ne ulkona nyt! :D

    Poika tekee kyllä paljon kaikenlaista, on kiinnostunut ruuan laitosta niin kuin minäkin, onneksi erilaisista ruuista, eli meillä vaihtelee aika lailla nämä syömisetkin.

    Hän on taitava käsistäänkin, on hyvä kun on osaamista talossa ihan mukavasti.

    VastaaPoista
  5. Nyt maistoin sitä marmelaadia, ja siitä on tullut todella maukasta, kun se on saanut tekeytyä purkissa. Kivoja palojakin seassa!

    VastaaPoista