lauantai 29. lokakuuta 2011

Paella Completa - sangriaa - juustoa - paholaisenkakkua!

Tänään syötiinkin sitten paellaa, tuli tosi hyvää!

Poika teki sitä, mutta myös minä katselin vähän reseptejä. Kotikokilta poika löysi oikein hyvän, mutta halusin katsoa myös espanjalaiselta reseptisivulta, ja löysinkin useita. Eivät ne eronneet juurikaan Kotikokin resepteistä, joten meni vähän kaiken sekoitteluksi. Ja hyvää tuli!

Täältä katsoin reseptin "oikeat" ainekset. Vaikka olivat ne ihan oikeat Kotikokissakin, mutta halusin olla varma asiasta!
cocinavino.com

Täältäkin katsoin vähän ideoita ja luin paellan historiaa.
www.recetapaella.com

Ostin eräänä päivänä meren eläviä kaupasta, siinä oli mustekaloja simpukoita ja katkarapuja. Oli pari tosi söpöä minimustekalaakin! Se oli sellainen impulssiostos, joita harrastan hyvin harvoin.

Kauppaan oli ilmestynyt sellainen pakasteallas, joissa oli eri lokeroissa erilaisia äyriäisiä. Minä sitten kauhoin sieltä joka lokerosta vähän jotakin, aivan kuin irtokarkkeja! Oli mielestäni aika edullista, kun maksoi vain 8,90 €/kilo. Tykkään kaikesta tuollaisesta. Aloin sitten myöhemmin miettimään mitä ruokaa siitä voisi laittaa. Ensin ajattelin että nuudeleita ja äyriäisiä, mutta sitten välähti, ettei meillä ole tehty paellaa kai koskaan. Ja sanoin siitä pojalle. Hänhän innostui ja halusikin sitten laittaa sen, minun ei tarvinnutkaan vaivautua.

Oli kiva kun ei tarvinnut vaivautua, kun olin ihan poikki.

Raahasin nimittäin puutarhakalusteet tänään pikkutalon kellariin, eikä se niin yksinkertaista ollutkaan! Kun pikkutraktorista (ruohonleikkuri) oli rengas puhki, aioin ottaa kottikärryn, siitäkin oli rengas puhki! Ihan kuin joku olisi sabotoinut! Millä minä sitten raahaan ne kalusteet 50 metrin päähän, ajattelin? 

No, mulla välähti - pojalla on hitsauskärry, josta se on poistanut pullot, tein siihen sellaisen alustan ja raahasin sitten sillä jokaisen kalusteen yksitellen sinne pikkutalon kellariin. Ne tuolit ovat tosi raskaita ja isoja, oli kolme puutarhapöytääkin, ja yksi pienempi työpöytä ja sitten kukkaruukkuja, rautaisia patoja yms. Mutta nyt ne ovat siellä ja terassi tyhjänä. Jeeeesssssss!


Oli se vähän raskasta, kun se raahaaminen ei ollutkaan niin helppoa kuin luulin. Se hitsikärry on aika raskas kömpelys, kaksi pyörää, ja raskas kuin peeveli, täyttä rautaa! :D

Nyt meinaskin olla sitten iskiasvaivaa, ja nyt joudun kävelemään vähän vinossa! Minä pölijä taas rehkin niin ettei kroppa kestä! En minä ikinä opi, vaikka muka itseäni oppivaiseksi kehunkin! No, se siitä, jatketaan mieluummin ruuan parissa eikä minun selkävaivoissa!

Ainekset ja teko-ohjeet Kotikokista: Paella - Kotikokki.net

Käytin kuitenkin katkarapujen sijasta siis tuota äyriäissekoitusta, joka olikin oikein onnistunut ratkaisu! Sahrami tai kurkuma olisi antaneet väriä riisiin, mutta unohdettiin ostaa sellaista. Makuunhan ne eivät juurikaan vaikuta. Elitarvikeväriäkin käyttävät espanjalaisissa resepteissä.

Paella maistui aivan samalle kuin sitä Espanjassa syödessäni.

Poika teki myös sangriaa ruualle, tottakai - kuten kuvista näkyy! 

Myöhemmin, kun olimme toipuneet liiasta syömisestä, poika tarjosi juustoja. Tällaisia juustoja en ollutkaan ennen maistanut, en edes tiennyt olevan olemassa.

Eli Saint Albrayn punahomejuustoa ja Pestorosso gouda-juustoa. Tämä pestorosso maistui ihan bolognesekastikkeelle tai pizzalle! Oli bolognesekastikkeen värinenkin! Punahomejuuston homeen väri oli hennon punertava, oikein hyvää juustoa. Oli se pestorossokin hyvää, mutta ensin yllätti se maku! Nuo tikkumaiset juustot ovat ihan tavallista tilsit-kermajuustoa.

Juustot poika tarjosi viinirypäleiden ja kahdenlaisten keksien kera. Tarjoiluun kuului myös itse tekemiäni hilloja, appelsiini- ja kriikunahillo. Oli kyllä tosi hyvä jälkiruoka!

Leivoin tänään paholaisenkakunkin pitkästä aikaa.

Tein myös tällä viikolla hapatettua patonkia 8 kappaletta. On se kyllä hyvää, ihan eri makuista kuin happamaton. Kannattaa siis pitää taikina suljetussa astiassa noin vuorokauden verran kylmässä ennen kuin leipoo patongeiksi. Laitoin ruisleivän juurta ja hieman siirappia että nousee hyvin ja tulee sopivan hapanta.





6 kommenttia:

  1. ihan appelsiinilta rupesi maistumaan , ihana ruoka. kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!

    Tuossa on myös sitruunaa ja verigreippiä! Sopivat tosi hyvin tuohon ruokaan.

    Ja tämähän on siitä kiitollinen ruoka että voi tehdä vaikka kasvisversion vaikkapa papuja tai tofua lihan sijaan. Kalaki on aina hyvää tässä.

    VastaaPoista
  3. Voi näitä Sinun herkkujasi, miten Sinä jaksatkin..

    VastaaPoista
  4. Voi Mustis-hyvä. Enhän minä jaksaiskaan mitään jos en jaksais! Tykkään syödä hyvin laitettua ruokaa, ja sen pitää myös olla kaunista!

    Tässä tapauksessahan poika laittoi ruuan! Hänessä on vähän samaa vikaa kuin mammassaankin!

    Joka perjantai laitetaan jotain hyvää. Mutta joka ruoka ei tule tänne blogiin kuitenkaan! Vain kaikkein näteimmät! ;)

    VastaaPoista