lauantai 12. marraskuuta 2011

✿✿✿ 11.11.11 ✿✿✿

Onnea Jenni!
 ____/)___/)______./¯"""/')
¯¯¯¯¯¯¯¯¯\)¯¯\)¯¯¯'\_„„„,\)

Eilen olikin hieman erikoinen päivämäärä ja kaiken lisäksi Jenni, miniäkokelas, poikani avovaimo siis, täytti vuosia.

Halusin juhlistaa sitä tekemällä täytekakun ja hänen mieliruokaansa, joka on myös minun mieliruokaani. Kuvissa näkyvät ruusut ovat hänelle ostamiani.

Tilasin myös pojan laittamaan nuudeleita, hän laittoikin riisinuudeleita. Ostin mereneläviä kaupasta ja hän laittoi niitä sitten nuudelien seuraksi. Olikin hyvää.

Laitoin alkuruuaksi avokaadoa, keitettyä kananmunaa, majoneesi-creme fraiche-kastiketta. Katkaravut ja mäti kuuluivat tietenkin asiaan. Osin levämätiä tavallisen sijaan, ihan kokeilumielessä, ja siksikin, kun se oli halvempaa. Kiinnosti, miltä se maistui.

Täytekakun tein ohjeella, jossa oli mielestäni tosi paljon kananmunia. Kakusta tuli kauniin mallinen, koristelun jälkeen se ei sitten ollutkaan ihan niin kaunis!

Kakkutaikina

  • 6 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi, lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen.

Kaada taikina voideltuun vuokaan. Itse käytin pyöreää vuokaa, mutta esim. suorakaiteen muotoinen, vajaan puolen uunipellin kokoinen vuoka on myös hyvä vaihtoehto.

Paista 175 asteessa, hiukan uunin keskitasoa alempana, kunnes kakku on täysin kypsä. Minun uunissani siihen meni reilu tunti. Alensin lämpöä loppuvaiheessa, ja laitoin silikonisen leivin"paperin" kakun päälle, ettei se paistu liikaa pinnasta. Anna jäähtyä.

Tästä kakusta tuli tosi suuri, meille olisi riittänyt jos olisi laittanut vain puolet aineksista. Olisi kyllä voinut puolittaa kakun ja laittaa toinen osa pakkaseen mutta en hoksannut silloin.

Täyte:
  • 2,5 dl (1 purkki) Flora vispiä
  • 2 dl (1 purkki) maitorahkaa
  • 1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
  • 200-300 g marjoja. Minä käytin mustikoita, seassa hiukan vadelmia. 
  • 50 g kriikunahilloa (itse tehtyä). Tätä laitoin siksi, että se on hieman hapokasta ja antoi hiukan kirpeän maun
  • Hiukan sokeria (oman maun mukaan)
  • Hiukan vaniljasokeria (omn maun mukaan)
Vatkaa Flora vispi timmiksi vaahdoksi, lisää sekaan rahka ja kermaviili. 

Murskaa mustikat haarukalla, lisää ne vatkaamaasi seokseen. Mausta sokereilla maun mukaan. Marjojakin voi käyttää enemmän tai vähemmän, aivan miten itse haluaa.

Leikkaa kakku pariin osaan. Kostuta hiukan maidolla. Levitä sitten joka kerrokseen täytettä.

Vaahdota vispikermaa, ja kuorruta kakku sillä. Laita päälle marjoja. Minä sirottelin marjojen päälle vielä tomusokeria metallisiivilän läpi. Anna vetäytyä jääkaapissa pari kolme tuntia.

Alkuruoka - Avokaado ja keitetty kananmuna

Halkaise avokaado pitkittäin. Ota pois iso kivi. Sivele pinnat sitruunalla, etteivät mustu. Keitä kananmunat koviksi.

Kastike avokaadolle:

Sekoita hiukan majoneesia ja desilitra creme fraichea, jauha mustapippuria myllystä, purista sekaan sitruunamehua. Lisää katkarapuja seokseen. Silppua punasipuli pieniksi ja lisää osa silpusta seokseen. Jätä osa tarjottavaksi sellaisenaan.

Aseta avokaadon puolikas lautaselle. Täytä kolo kastikkeella, laita muutama irtokatkarapu koristeeksi, purista hiukan sitruunaa päälle ja koristele tillin tai persiljan oksalla. Minä laitoin korintin oksan, kun ei ollut muuta. 

Kastike kananmunalle:
Sekoita majoneesiin hiukan creme fraichea (suhteet siis toisin päin kuin avokaadon kastikkeessa). Lisää hiukan sitruunaa ja hiukan mustapippuria, voi jättää poiskin.

Aseta halkaistut kananmunan puolikkaat avokaadon viereen. Laita puolikkaiden päälle leväkaviaaria noin teelusikallinen.

Pursota tai lusikoi kastike kaviaarin ympärille. Purista kaviaarin päälle muutama tippa sitruunaa. Laita vielä lautaselle sipulisilppua. 

Tästä tuli tosi hyvää ruokaa, alkuruokana se oli jopa aika iso, kun avokaadot olivat isoja.

Alkuruualle joimme vaaleanpunaista kuohuviiniä. 

Pääruoka:
  • Riisinuudeleita
  • Tuoreita, vihreitä papuja, haricot verts
  • mereneläviä (ostin pakastettua irtotavaraa, mustekalaa, simpukoita ja katkarapuja)
  • Simpukka jossa toinen kuoren puolikas paikoillaan sekä liha
Keitä nuudelit ohjeen mukaan, keitä myös simpukka jossa on kuori.

Wokkaa merenelävät kypsiksi, lisää pavut joko kokonaisina tai paloiteltuina. Lisää soijaa. Lisää sitten nuudelit ja wokkaa nopeasti. Tarjoile niin, että lihainen simpukankuori on päällimmäisenä, senkin päälle voi tirskauttaa vähän sitruunaa. 

Tämä ei näytä kovin kauniilta kuvassa, mutta maistui hyvälle. Mausteeksi tai kastikkeeksi käy thai chili-kastike oikein mainiosti! Ja sitten voi tietenkin tirskauttaa vähän soijaa jos tykkää siitä enemmänkin. Tämän ruuan kanssa jatkoimme kuohuviinin juomista, sitä kun oli kokonainen pullollinen ja alkuruualle meni vain lasillinen eli noin 12-15 senttilitraa.

Jälkiruoka:

Kakkutäytettä tuli niin paljon, että sitä jäi reilusti, joten tein siitä jälkiruokaa. Murskasin vain lisää mustikoita  ja sekoitin, lisäsin myös hiukan sokeria ja kriikunahilloa. Asetin nätisti kristallilaseihin, muutama marja päälle ja pursotin kermavaahtoa ympärille. Oli hyvää! 

Jälkiruualle joimme Sandeman Old Invalid portviiniä. Olikin tosi hyvää, pitkän pitkästä aikaa!

Leväkaviaari oli hyvää, ei kyllä huomaa, ettei se ole aitoa, jos ei tiedä.

En ymmärrä miksi tällä kertaa sain noin huonoja kuvia, mutta kyllähän niistä näkee mitä on laitettu. 


11 kommenttia:

  1. Laali se täällä vaan yrittää laihdutella, minä laihdun yrittämätäkin :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Laali tästä mahtavasta virtuaalimenyystä. Toimii oikein hyvin mulle jalkavaivaiselle näin syntymäpäivänäni:) Söin ainakin puolet kakusta !
    ps.älä kerro kellekään.

    VastaaPoista
  3. Anjuusa:
    Ei kerrota kenellekään!!!

    VastaaPoista
  4. Heh Polaris! Ei näillä sörsseleillä kyllä laihduta, mutta synttärin kunniaksi laitoin namia, harvoin tulee tehdyksikään kakkua tai edes pullaa.

    Ei se paljon naurata, kun ei onnistu laihtumaan vaikka kuinka yrittää, onneksi viime vuonna laihdutetut kilot ovat vielä ainakin suurimmalta osin vielä kadoksissa, enkä halua niitä takaisin!

    Tämä on ihan oikea ongelma, samoin kuin sinulle se liika laihuus.

    Anjuusa! Onko tänään syntymäpäiväsi?

    Onnea onnea onnea!

    ____/)___/)______./¯"""/')
    ¯¯¯¯¯¯¯¯¯\)¯¯\)¯¯¯'\_„„„,\)

    VastaaPoista
  5. Hyvä Anjuusa että söit ainakin puolet kakusta, sitä tuli aivan valtava määrä! :D

    En kerro kenellekään! :D

    VastaaPoista
  6. niinhän se on että ei synttäreillä lasketa kaloreita. minäkin tein vävylle samantapaisen kakun, hyvin kelpasi, mutta meitä oli siellä parikymmentä .. aina saa olla iso kakku kun lapsiakin on toistakymmentä. ja heitä ei kilot rasita. minulla on itselläni niin tarkka sokerimittari sisällä, että voin pahoin hyvin pian jos otan vähänkin liikaa. käytän kevyt vispiä ja rahka on ollut hyvä lisä jo kauan. mustikoita laitan vain piirakkaan. kerran kokeilin kakussa en pitänyt, melkein kaikki muut marjat ja hedelmät käy minulle. lapset tykkää banaani mansikka täytteestä..nyt saa karpaloita torilta jos ei suolle ehdi, ai että tulee ihanaa hilloa ja mehua. kakun piristeenä loistavan kirpeä kunhan vähän sokeroi

    VastaaPoista
  7. ajatellaan aikatherine blogin osoite on http://aikatherineblogi.blogspot.com.

    voit muuttaa sen luettelioosi oikein, jos haluat, nyt näkyy pieniä sanoja juttu ikäänkuin molemnmilla sivuilla..

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommista Aikku!

    Niin, ei juhlassa niin kaloreita lasketa!

    Mustikka kyllä sopii maultaan mielestäni myös täytekakkuun, tahtoo vain olla ikävän värinen.

    Tämä oli ensi kerta kun käytin tuolla tavalla, ja oli erittäin onnistunut ja aion käyttää jatkossakin, ajattelin kyllä kokeilla myös muiden marjojen kanssa.

    Itse tykkään paljon just kirpeistä marjoista, puolukka ja karpalo ovat hyviä, samoin punainen viinimarja, tulee hyvää hieman hapokasta hilloa. En tykkää kovin sokerisista ollenkaan, ja laitankin aina tavallista vähemmän sokeria.

    Tässäkin kakun täyte on hieman hapokas, ei niinkään makea, ja onnistui mainiosti.

    Toisaalta nämähän ovat makuasioita.

    VastaaPoista
  9. kaiken huippu oli se kun katsoin että MK sivulla oli yhteys amerikkaan sivulle RIC , tekstiä sain vain osan näkymään haun kautta.. politiikkaa ja poliisi juttuja.. ihmettelin vain sitä että Ajatellaan Aikatherine yhdisti hänen sivulle.
    mietin vain pitääkö mun muuttaa vielä bloginkin nimi.

    VastaaPoista
  10. Voi että on niin herkullisen näköstä että kuola valuu koko ajan...huippua, siskoseni:=)))

    VastaaPoista
  11. Aikku! Laitoin osoitteen uudelleen lallatusblogiini.

    Ihmeellisiä ovat nämä Bloggerin tiet joskus!

    Helekka-systeri! Tulepas käymään täällä niin hemmottelen sinut pilalle hyvällä ruualla! Halit! ♡

    VastaaPoista