sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kahvihernepihvit ja muuta hyvää kahviherneistä


Lauantaina, eli eilen innostuin testaamaan minkälaisia pihvejä tulisi kahviherneistä, eli kikherneistä. Ohje oli kahvihernepyörykät, mutta en yleensä jaksa tehdä pyöryköitä, joten tein pihvejä. Se on laiskalle paljon helpompaa. :) Ohje on täältä.



Kahvihernepyörykät
3,5 dl yön yli liotettuja kahviherneitä (kik-herneitä)
3 rkl sitruunamehua
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jeeraa
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl suolaa
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmuna

ruokaöljyä paistamiseen

Huuhtele kahviherneet ja valuta vesi pois. Laita ne monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi.

Minä liotin kahviherneet yön yli, ja keitin noin 40 minuuttia laimeassa suolavedessä ja sekoitin kaikki ainekset sauvasekoittimella. Tulee aika kiinteää tahnaa. Nämä on varmaankin helppo tehdä pyöryköiksi jos friteeeraa ne, ja pursottaa suoraan pussista sopivia nappuloita kuumaan öljyyn, aivan kuin krokettien valmistuksessakin (edellisessä reseptissä voikukkaviinin jälkeen).

Muotoile kahvihernetaikinasta kylmällä vedellä kostutetuin käsin pyöryköitä ja paista ne ruokaöljyssä kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi tai friteeraa. Minä annostelin ruokalusikalla suoraan pannulle, kostutin lusikan öljyssä ja tasoittelin sillä.

Tarjoa riisin, harissa-kastikkeen, sitruunamarinoitujen kahviherneiden, etikkaan säilöttyjen kasvisten ja peperonien sekä salaatin kera. Minä tarjoilin salaatin kanssa, jossa oli runsaasti tomaattilohkoja, en kaivannut muuta. 

Tietenkin tein taas niin kuin tavallisesti, muunsin reseptin omien aineksien mukaan, eli laitoin aivan suomalaisia aineksia maun mukaan, grillimaustetta, hiukan aromisuolaa (gourmetkokki kauhistuisi, minusta se on ihan ok arkiruuassa) ja mustapippuria. Sitruunamehun sijasta laitoin appelsiinituoremehua. Ei minulla ollut persiljaakaan. Jeeraa ei ollut kotona, siksi teinkin ihan perinteisillä suomalaisilla mausteilla.

Tein lisäksi marinoituja kahviherneitä, siinäkin muutin aineksia sen mukaan mitä minulla oli kotona. Korvasin sitruunaoliiviöljyn ja sitruunabalsamiviinietikan tavallisella öljyllä ja pöytäetikalla (1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa vettä), lisäksi hiukan appelsiinituoremehua. On muuten hyvää salaatissa tai ruuan lisäkkeenä muuten vain!

Sitruunamarinoidut kahviherneet
2 dl yön yli liotettuja kahviherneitä (kik-herneitä)
2 rkl sitruunaoliiviöljyä, tai jos tavallista, lisää sitruunamehua
1 rkl sitruunabalsamiviinietikkaa, tai jotain muuta
0,5 tl mustapippuria

rakuunaa, jos tykkää, minä tykkään
ripaus suolaa

Huuhtele kahviherneet ja keitä niitä vedessä 30-45 minuuttia. Kaada vesi pois, huuhtele kylmällä vedellä. Sekoita sitruunaoliiviöljy, sitruunabalsamiviinietikka, mustapippuri ja suola. Kaada kastike kahviherneiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa 3-4 tuntia. Tarjoa lisukkeena muun ruuan yhteydessä.

Olen melko impulsiivinen ruuanlaittaja, joten useinkaan ei ole "oikeita" aineksia kotona, mutta onnistuu se improvisoimallakin! 

Nämä molemmat ruokalajit maistuivat oikein hyviltä ja tulen tekemään toistekin! Pihvejä tuli niin paljon, että poika sekoitti kaksi kappaletta tomaattikastikkeeseen, minkä hän valmisti tänään, ja käytti pizzaan. Olisinhan voinut pakastaakin ne, mutta poika halusi testata. Meillä ei osteta juuri ollenkaan valmiita ruokia tai kastikejauheita.

2 kommenttia:

  1. Voi vitsit, kaikkea Sinä viitsitkin Laali ja vaikuttaa erittäin herkulliselta.. sinä ja sinun laihdutusohjeet, nälkä tulee aina:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehh... ei tämä kai ole ollut aikoihin enää laihdutusblogi! Lihotusblogi paremminkin! ;)

      Tykkään testailla eri aineksia uusilla tavoilla, ja pidän todella paljon erilaisista kasvisruuista, joten kokeilen mielelläni.

      Noita marinoituja kahviherneitä olen tehnyt pariin otteeseen lisääkin tämän reseptin julkaisemisen jälkeen. Maistuu hyvälle salaatissa. Tykkään salaateista työlounaana.

      Paistoin toissa päivänä kesäkurpitsaa, sekin on tosi hyvää.

      Poista