maanantai 12. syyskuuta 2016

Sitruunamarinoidut kahviherneet

Valmista! Pikkupurkit ovat ihania.
En jaksanut kaapia etikettejä pois. 
Tein tänään pitkästä aikaa marinoituja kahviherneitä. Netissä on paljon reseptejä, mutta tässäkin tapauksessa muutin/lisäsin aineksia sen mukaan mitä minulla oli kotona. 

Korvasin sitruunaoliiviöljyn ja sitruunabalsamiviinietikan itse oliiviöljystä tekemälläni basilikaöljyllä ja balsamiviinietikalla, lisäksi puristin joukkoon yhden appelsiinin mehun. 

On muuten todella hyvää salaatissa tai ruuan lisäkkeenä muuten vain! Monesti popsin niitä suoraan purkista lusikalla, kun hiukoo!  

Keitetyjä kahviherneitä. Kuva vuodelta 2012.
Sitruunamarinoidut kahviherneet (kikherneet)
  • 7 dl yön yli liotettuja kahviherneitä (kik-herneitä). En hoksannut mitata kuivattujen kahviherneiden määrää.
  • 1 pieni, kuullotettu sipuli
  • 2 rkl valkosipulirouhetta, tuore olisi parempaa, 2-3 kynttä.
  • 6 rkl sitruunaoliiviöljyä, tai jos tavallista, lisää siihen sitruunamehua. Minä laitoin itse tehtyä basilikaöljyä ja sitruunamehua.
  • 6 rkl oliiviöljyä, tai jotain muuta öljyä
  • 6 rkl sitruunabalsamiviinietikkaa, minä laitoin laivalta ostamaani Balsamico di Modenaa. Tavallinen etikkakin käy laimennettuna
  • 3-4 rkl hunajaa, sokeria tai siirappia yms., tai kaikkia niitä. Marinadin pitää tuntua mukavan makealta.
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl rakuunaa, jos tykkää, minä tykkään
  • ripaus suolaa (laitoin kahviherneiden keitinveteen noin ruokalusikallisen sen sijaan).
  • 1-2 rkl Sabzi polo-yrttisekoitusta, iranilainen tuote (purjo, persilja, tilli, korianteri)

Huuhtele kahviherneet ja keitä niitä vedessä noin 45 minuuttia. Jos laittaa suolaa keitinveteen, keittoaika voi olla pidempi, reiluun tuntiin saakka. 

Kaada vesi pois ja laita kahviherneet lasipurkkeihin, älä täytä äärimmilleen.

Kun kahviherneet ovat lähes valmiiksi keitettyjä, sekoita marinadin ainekset kattilassa ja kiehauta. 

Kaada kastike kahviherneiden päälle. 

Ohjeissa sanotaan, että pitää antaa marinoitua jääkaapissa 3-4 tuntia. Itse laitoin purkit täytettyinä uuniin noin sataan asteeseen, kannet viereen steriloitumaan. Kun liemi alkoi kuplia, suljin purkit, ja nostin jäähtymään, sitten jääkaappiin. 

Marinoituvat ne noinkin, ja säilyvät varmasti pidemmänkin ajan, kun kansi napsahtaa ilmatiiviyden merkiksi jäähtyessään.

Tarjoa lisukkeena muun ruuan yhteydessä. Liemi on superhyvää salaatissa, vaikka ei kikherneitä laittaisikaan mukaan. 

Olen melko impulsiivinen ruuanlaittaja, joten useinkaan en laita "oikeita" aineksi, koska niitä ei ole aina kotona, mutta onnistuu se improvisoimallakin! 

Marinaadia voi aina maistaa valmistuksen aikana, ja lisätä sitten aineksia, jos jotain tuntuu puuttuvan. Minä tykkään aika happamesta, jossa on selvä makeus.

Eikä postausta ilman koiria!

Wanha Rouwa Nalle, 13 v,  kaivamassa kukkpenkkiä.
Sillä hävettää, kun sain sen kiinni itse teosta.

Pimu, 6 v, Queen of the Hill


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti