lauantai 21. syyskuuta 2013

Hapanimeläkastiketta ja suklaakakkua

Tänään tein mikrokakun ja hapanimeläkastiketta. Ajattelin keittää riisiä, ja siihen tämä kastike sopii mainiosti. Palan kakkua söin iltapäiväkahvilla.

Ostin kaupasta Grillimestarin fajitas-maustettuja broilerin sisäfileitä. Viimeinen myyntipäivä oli lähellä, joten sain halvemmalla. Yleensä en osta valmiiksi maustettuja, kun ne eivät ole mielestäni hyviä, mutta tässä ratkaisi hinta. Tämä oli kyllä hyvää.

Pilkoin fileet pieniksi paloiksi ja paistoin kevyesti  (osan paistoin kokonaisina ja pakastin lounassalaatin lisukkeeksi) .

Varsinainen kastikeohje on tässä:
  • 0,5 - 1 dl pöytäetikkaa, vaihtoehtoisesti valko- tai punaviinietikkaa, mitä sattuu olemaan kotona. Minä käytin tavallista 10 % etikkaa, halvinta sorttia mitä kaupasta saa.
  • 5-6 dl appelsiinituoremehua
  • valkosipulirouhetta tai tuoretta valkosipulia (voi jättää poiskin). Minä unohdin, ja jäi pois!  
  • kaneli (ei ollut kotona, suurin osa mausteista edelleenkin Ahvenanmaalla!)
  • punaista currytahnaa
  • inkivääritahnaa
  • kuivattua chiliä, voi siihen laittaa tuorettakin
  • mustapippuria
  • hunajaa, siirappia tai sokeria, käytin siirappia
  • suolaa
  • perunajauhoa suurustamiseen, muukin käy, esim Maizena tai joku gluteeniton jauho.
  • wok-vihanneksia tai vihanneksia mistä itse tykkää.
  • tomaattilohkoja - unohdin! Unohtelevainen päivä tänään siis!
  • paprikaa, ei ollut kotona
  • vihreitä papuja (haricot vert), ei ollut kotona
  • sipulia, en yleensä laita, en tänäänkään
Tähän kastikkeeseen voi lisätä myös esim. jotain chutneytä. Teen sellaista itse erilaisista aineksista. Silloin ei tarvitse niin paljon noita aineksia mitä tuossa listassa on. Katso täältä.

Lista vaikuttaa pitkältä, mutta kaikkea voi jättää pois, kunhan perusaineet ovat kasassa. Tämä on nopea tehdä, kun on saanut ainekset kerätyksi pöydälle valmiiksi.

Kiehauta tuoremehu ja etikka, lisää mausteet ja makeuta mielen mukaan edellä mainituilla aineksilla. Minä en koskaan katso määriä, vaan laitan sen mukaan miltä tuntuu ja maistan välillä. Joskus laitan liikaa perunajauhoa, ja joudun sitten lisäämään tuoremehua ja etikkaa ja vihanneksia. Tulee joskus aivan liikaa kastiketta muttei koskaan ole vielä pilalle mennyt ja on maistunut. Loput voi pakastaa, tai säilöä purkkiin, kuten useimmiten teen.

Sekoita perunajauho tilkkaan tuoremehua ja sekoita kiehuvaan nesteeseen. Kiehauta, älä keitä. 

Lisää paistettu liha ja vihannekset. Ja taas, kiehauta, mutta älä keitä, koska vihannekset pehmenevät liikaa.

Kuumensin uunissa lasipurkkeja ja niiden kansia. Koska pakastekaappini on tosi pieni, säilön kastikkeen nyt lasipurkkeihin. Ne säilyvät muutaman viikon ellei kuukausiakin jääkaapissa, kun tulikuumiin purkkeihin laittaa kiehuvan kastikkeen. Voihan kastikkeeseen lisätä säilöntäainettakin, mutta minusta se on turhaa.

Kansi napsahtaa, kun neste jäähtyy. Siitä tietää että purkki on tiivis.

1 kommentti: